Terminologi

Begreber i SMS-industrien

10DLC

10DLC er en forkortelse for 10 Digit Lon...

10DLC er en forkortelse for 10 Digit Long Code og er en af mulighederne man har, hvis man ønsker at sender A2P SMS-trafik i Nordamerika, hvor det er et krav at gøre brug af et virtuelt nummer. 10DLC er et 10-cifret nummer, der også fungerer som et godkendt sender-ID, dvs. det nummer som modtageren ser i afsenderfeltet. Et 10DLC-nummer er velegnet til regelmæssig udsendelse af SMS-trafik, f.eks. to-faktor-koder, påmindelser og ordrebekræftelser. Hvis du vil vide mere om 10DLC’er, samt lære hvordan du anskaffer dig et, kan du lære vores blogindlæg på emnet her.

A2P-beskeder

A2P står for Application-to-Person, hvil...

A2P står for Application-to-Person, hvilket refererer til mobilbeskeder, der sendes fra en applikation til en mobiltelefon. A2P-beskeder er overordnet alle beskeder, der sendes fra en anden enhed end en mobiltelefon med et SIM-kort til en mobilenhed. Disse meddelelser sendes primært fra en virksomhed eller en offentlig organisation til en kundes eller borgers enhed.

API

API er en forkortelse for Application Pr...

API er en forkortelse for Application Programming Interface og bruges til at forbinde applikationer, så de kan udveksle oplysninger. En SMS API sikrer således, at forskellige tjenester kan forbindes for at udføre en handling, f.eks. at der automatisk sendes en SMS, når en bruger har booket et bord på en restaurant. Læs mere om vores SMS API’er her.

CPaaS

En Communications Platform-as-a-Service ...

En Communications Platform-as-a-Service (CPaaS) er en cloud-baseret platform, der gør det muligt at tilføje kommunikationstjenester til din applikation uden at du behøver at opbygge din egen backend-infrastruktur. GatewayAPI er et eksempel på en CpaaS, som tilbyder flere kommunikationstjenester via API’er.

DLR (leveringsrapport)

DLR er en leveringsrapport, som er en de...

DLR er en leveringsrapport, som er en del af SMS-flowet, hvor den giver en status på, om de enkelte SMS-beskeder er blevet leveret, eller om der har været komplikationer, der har hindret deres levering. Du kan få et overblik over, hvad de forskellige statusmeddelelser betyder, i vores artikel om emnet her.

GSM-7

GSM-7 er en standard for tegnsæt, som dæ...

GSM-7 er en standard for tegnsæt, som dækker de mest almindelige tegn, der anvendes på tværs af sprog. Hvis du vil vide mere om, hvordan denne standard påvirker tegnbegrænsningen for SMS-beskeder, kan du læse vores artikel her.

HLR-opslag / Nummeropslag

HLR-opslaget (Home Location Register) er...

HLR-opslaget (Home Location Register) er en central database, der bruges til at kontrollere, om et nummer har tilladelse til at bruge GSM-hovednettet. Ved at bruge nummeropslag på denne måde er det muligt at kontrollere, om et nummer er gyldigt eller ugyldigt, før man forsøger at sende meddelelser til det. Med andre ord sikrer du dig, at du ikke spilder tid eller penge på at sende SMS-trafik til ugyldige numre.

Kannel

Kannel er en udbredt open source WAP- (W...

Kannel er en udbredt open source WAP- (Wireless Application Protocol) og SMS gateway, faktisk en af de mest populære open source SMS gateways, der findes. Hvis du vil vide mere om Kannel, kan du tage et kig i vores dokumentation her.

Keyword

Keywords bruges til tovejskommunikation ...

Keywords bruges til tovejskommunikation og fungerer som det ord eller den sætning, som din bruger kan skrive til din shortcode for at udføre en handling, f.eks. bekræfte et valg eller donere penge. Du kan læse mere om, hvordan du anskaffer dig keywords her.

MCC (Mobile Country Code)

En Mobile Country Code (MCC) er et forud...

En Mobile Country Code (MCC) er et forudbestemt trecifret nummer, der bruges i trådløse telefonnetværk (f.eks. CDMA, GSM, UMTS, osv.) til at identificere det land, som en mobilabonnent tilhører.

MNC

En Mobile Network Code (MNC) er et to- e...

En Mobile Network Code (MNC) er et to- eller trecifret nummer, der kan bruges til at identificere et mobilnetværk i et givent land.

MNO

MNO står for Mobile Network Operator og ...

MNO står for Mobile Network Operator og refererer til et telekommunikationsfirma, der tilbyder tjenester til mobilabonnenter.

MO SMS (Mobile Originated SMS Message)

Mobile Originated SMS beskeder (MO SMS) ...

Mobile Originated SMS beskeder (MO SMS) er beskeder sendt fra en brugers mobilenhed og leveret til enten en anden mobilenhed eller en applikation.

MSISDN

Mobile Station International Subscriber ...

Mobile Station International Subscriber Directory Number (MSISDN) er et unikt nummer til at identificere GSM (Global System for Mobile Communications) eller UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) mobilnetværksabonnenter. Hvert MSISDN tilhører et enkelt SIM-kort, hvilket betyder, at det er det nummer, som man kan ringe eller sende en SMS til.

MT SMS (Mobile Terminated SMS beskeder)

Mobile Terminated SMS beskeder (MT SMS) ...

Mobile Terminated SMS beskeder (MT SMS) er beskeder leveret til en mobiltelefon. De kan være routet fra enten en mobilenhed eller en applikation.

Multichannel marketing

Multichannel marketing er brugen af fler...

Multichannel marketing er brugen af flere forskellige kanaler til at kontakte kunder, både potentielle og eksisterende. Det kan dække både online- og offline-kanaler, f.eks. en kombination af SMS-markedsføring, sociale medier og trykte medier. Målet er at møde kunden på den kanal, som vedkommende foretrækker.

Omnichannel marketing

Omnichannel marketing dækker det samme k...

Omnichannel marketing dækker det samme koncept som multichannel marketing, men i stedet for blot at udnytte flere kanaler har denne type marketing til formål at give brugeren en konsistent og gnidningsfri oplevelse på tværs af alle kanaler.

OTP SMS

One Time Passwords (OTPs) er en type to-...

One Time Passwords (OTPs) er en type to-faktor-autentifikation, der bruges til at øge sikkerheden i en login-proces. Et system genererer automatisk en unik engangskode og sender den til brugerens telefonnummer via sms.

P2P-beskeder

P2P (Person-to-Person) beskeder dækker s...

P2P (Person-to-Person) beskeder dækker som begreb SMS-beskeder, der er sendt mellem to mobilabonnenter. Det er den type SMS’er, der finder sted, når folk sender beskeder til venner eller familie via forskellige chat-tjenester.

RCS

Rich Communication Services (RSC) kombin...

Rich Communication Services (RSC) kombinerer SMS’ens rækkevidde med chat-apps’ funktioner for at give brugerne en mere interaktiv oplevelse med blandt andet billeder, knapper og logoer. Det kan bruges til både P2P- og A2P-kommunikation, da det er en IP-baseret meddelelsestjeneste, der leveres via mobiloperatørernes netværk. Det er ikke alle operatører, der tilbyder RCS, men hvis de gør, ligger det indbygget i kundens telefon og kræver ikke, at man downloader noget, som det ellers er tilfældet med de fleste apps.

Sender ID (alfanumerisk eller numerisk)

Et Sender ID er det, som dine modtagere ...

Et Sender ID er det, som dine modtagere vil se i “fra”-feltet øverst i SMS’en. Det kan enten være et navn (alfanumerisk) på op til 11 tegn eller blot et nummer (numerisk) på op til 15 tegn. Du kan finde flere oplysninger om begge typer Sender ID’er og deres muligheder og begrænsninger i vores artikel her.

Shortcode vs Longcode

Shortcodes er også kendt som virtuelle n...

Shortcodes er også kendt som virtuelle numre og er primært benyttet til tovejskommunikation. En shortcode er et firecifret nummer, hvorimod en longcode er et nummer i fuld længde.. En shortcode/longcode tillader modtageren at SMS’e tilbage til det givne nummer. Det giver f.eks mulighed for at facilitere donationer, konkurrencer, afstemninger eller betalinger via SMS. Du kan læse mere om, hvordan du anskaffer shortcodes her.

SMPP

SMPP står for Short Message Peer-to-Peer...

SMPP står for Short Message Peer-to-Peer og er en protokol fra telekommunikationsindustrien til udveksling af meddelelser via internettet mellem SMS-peer-enheder. Med andre ord er SMPP en måde at sende store mængder SMS-beskeder ekstremt hurtigt og meget pålideligt. Læs mere om SMPP-protokollen her.

Toll-free numbers (TFN'er)

Ligesom 10DLC er TFN’er (toll-free numbe...

Ligesom 10DLC er TFN’er (toll-free numbers) longcode telefonnumre og en mulighed ved erhvervelse af et virtuelt nummer. TFN’er er en hurtig måde at komme i gang på, hvis du ønsker at sende SMS-trafik til Nordamerika. De er dog ikke beregnet til at sende store mængder. Hvis du vil vide mere om TFN’er, kan du læse vores blogindlæg her.

Tovejs-SMS

Tovejs-SMS tillader slutbrugeren at svar...

Tovejs-SMS tillader slutbrugeren at svare på en SMS sendt fra en applikation. Ved at opsætte et virtuelt nummer er det muligt for en virksomhed at få deres slutbrugere til at svare tilbage eller foretage handlinger såsom at donere penge eller deltage i konkurrencer og afstemninger.

UCS-2

UCS-2 er en tegnkodningsstandard. Denne ...

UCS-2 er en tegnkodningsstandard. Denne type kodning anvendes ved afsendelse af beskeder, der ikke kan kodes i GSM-7, f.eks. når der anvendes ikke-latin-baserede tegn eller emojis. Hvis du vil vide mere om, hvordan denne type kodning påvirker tegnbegrænsningen for SMS-beskeder, kan du læse vores artikel her.

UTF-8

UTF-8 er en af de primære kodetyper på W...

UTF-8 er en af de primære kodetyper på World Wide Web. Dens tegnsæt er meget lig GSM-7, som er den dominerende kodning i SMS-branchen. Du behøver ikke at konfigurere kodningen, da den som standard er UTF-8/GSM-7. Hvis det ønskes at anvende flere tegn end UTF-8 tilbyder, kan UCS-2 anvendes i stedet. Det større tegnsæt i UCS-2 bruger flere bytes pr. tegn, så vi anbefaler at bruge standardkodningen, medmindre der er brug for emojis og specialtegn.

Webhooks

Webhooks er automatiserede meddelelser, ...

Webhooks er automatiserede meddelelser, der giver dig mulighed for at få sendt begivenheder/opdateringer fra et givent system til et andet system. Det betyder, at hvis du f.eks. gerne vil modtage din SMS-status i et eksternt system, kan der oprettes en webhook, som gør dette muligt. Du kan læse mere om webhooks her.

GatewayAPI-specifikke begreber

GatewayAPI-specifikke begreber

.com vs. .eu setup

GatewayAPI tilbyder to forskellige opsæt...

GatewayAPI tilbyder to forskellige opsætninger. Her har vi .com opsætningen, som er standard og bruges af de fleste af vores brugere, mens .eu opsætningen er for kunder, der har særlige krav angående deres data og er underlagt EU’s datalovgivning.

Hvis du vil tilmelde dig via vores standardopsætning, skal du gå ind på www.gatewayapi.com/da og trykke på knappen “Opret konto”.

Hvis du vil tilmelde dig via den alternative .eu opsætning, skal du gå ind på www.gatewayapi.eu og følge vejledningen der.

Standard Class, Premium Class and Secret Class

Ved GatewayAPI har du mulighed for at væ...

Ved GatewayAPI har du mulighed for at vælge mellem to SMS-klasser. Standard Class passer til de flestes behov, hvor Premium Class er til dem, der ønsker ekstra funktionaliteter såsom anonymisering. Du kan også sende trafik via Secret Class, der anvender vores Premium-ruter og anonymiserer alle data i beskeden efter afsendelse. Det betyder, at hverken du eller vi kan se indholdet bagefter. Kontakt Support for at begynde at anvende Secret Class.

OCiD

ONLINECITY ID (OCiD) er din hovednøgle t...

ONLINECITY ID (OCiD) er din hovednøgle til de platforme, som tilbydes af ONLINECITY.IO – selskabet der står bag GatewayAPI. Vi har besluttet at have et enkelt verifikationssystem, som gør det muligt at verificere/godkende én gang, hvorefter man får adgang til alle vores platforme bagefter. Læs mere om OCiD her.

NexCon.io

NexCon.io er grundlagt af ONLINECITY.IO-...

NexCon.io er grundlagt af ONLINECITY.IO-teamet, som har arbejdet med telekommunikationsteknologi siden 1999. Vi har udnyttet vores ekspertise inden for feltet samt vores direkte samarbejde med netværksoperatører verden over, hvilket har gjort det muligt for os at tilbyde SIM-kort-løsninger på topniveau.

RelationCity

RelationCity er en avanceret kommunikati...

RelationCity er en avanceret kommunikations- og marketingsplatform. Den gør det muligt at skabe effektiv kommunikation på tværs af platforme og kanaler, samt at opbygge marketingskampagner der er personliggjorte, målrettede og effektive. Kort sagt gør RelationCity det nemt at kommunikere med dine kunder – hvor end de er!